"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." (Szent Ágoston)

Lány bőrönddel

Lány bőrönddel

3 nap, 2 hölgy, 1 ország – I. rész: előkészületek Észak-Koreára

2017. október 30. - tfruzsa

dprk.jpg

Valószínűleg sokan nem értenek egyet a döntésemmel, hogy ellátogattam Észak-Koreába, mert az utammal a rezsimet támogatom. Őszintén tényleg ezen múlna, hogy Észak-Korea létezhet a mai 21. században? Véleményem szerint, akik veszik a bátorságot az utazáshoz, kíváncsiságból teszik, egyszerűen nyitottak a világra, és nem azért, hogy támogassák ezzel ezt az elnyomó rendszert. Talán több ilyen gondolkodású emberre lenne szükség manapság, hogy a világ jobb hely legyen..? Kicsit költőien hangozhat, de ez csak én véleményem..

Kínai munkám előtt nem sokkal olvastam Pak Janmi – Élni akartam című könyvét, aki arról írt, hogy szökött meg édesanyjával Észak-Koreából, és hogy küzdött az életbencovers_391818.jpg maradásért Kínában, majd hogy jutott végül Dél-Koreába. (Csakis ajánlani tudom.) A történetében feltűnik egy ismerősen csengő város, ami az egyik legnagyobb bűnváros volt 2009 táján Kínában, ami nem más, mint Shenyang, ahol bizony, 2017 első félében éltem. Fura az élet, pont akkor olvastam ezt a könyvet, mikor szerződés aláírás küszöbén voltam, hogy megyek vagy otthon maradok. Kínát választottam, és már motoszkált is a gondolat, hogy lehet meg kéne nézni Észak-Koreát is, ha már ott leszek kb. 200 km-re.

Megérkezésem után nem sokkal már arról kérdeztem a kínai kollégákat, hogyan lehet átjutni Észak-Koreába, mi a helyzet Kína és Észak-Korea között. Azt a választ kaptam, hogy: „Simán át lehet menni, utazási irodával, szervezetten, vagy akár egyénileg is, de most kicsit rosszban vagyunk velük, annyira most nem ajánlott..” Majd beszélgettem a német kolléganőmmel, hogy őt is érdekelné, de végül parkoló pályára tettük, hogy lehet mégis máshova kéne utazni, a helyzet elég feszült momentán. Aztán összeismerkedtem az egyik BMW cégnél dolgozó sráccal, és mondta, hogy ő tavaly volt, szívesen átküldi az elérhetőségét az utazási irodának. Május végén csekkoltam a honlapot (www.youngpioneertours.com/tour/june-ultra-budget-2017), hogy mik is lennének az opciók, milyen árak vannak. Júniusban volt egy túra, kérdeztem a kolléganőmet, hogy akkor mi legyen? Írtam a cégnek, hogy már 30 napon belül vagyunk az út előtt, még így is tudunk-e menni, van-e még hely, nem lesz-e probléma a vízummal? A válasz email-ben már jöttek is a kitöltendő papírok, a részletes programterv, a befizetési mód stb stb. Mi pedig álltunk a barátnőmmel, hogy akkor megyünk Észak-Koreába, jól meggondoltuk mi ezt..? Szülőknek lehet, nem kellene megmondani, hova akarunk menni.. Ahogy az utazási iroda is mondja, ez az a hely, amire az anyukád is azt mondja, hogy maradj tőle távol. Hát mi nem maradtunk, és én még el is mondtam nekik, bár apukámnak csak egy nappal indulás előtt.

Mi is kell ahhoz, hogy valaki a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba utazzon?

Első sorban nyitottnak lenni egy olyan zárt világra, ami számunkra egyszerűen felfoghatatlan. Vannak szabályok, tanácsok, amiket mind a saját, mind a csoport, mind pedig a helyiek biztonsága érdekében be kell tartanunk, és aki nem tudja elfogadni, inkább ne utazzon oda. Vannak kérdések, amiket nem lehet a koreai idegenvezetőnek feltenni. Nem mászkálhatunk egyedül a városban, végig a csoporttal kell maradni, éjszaka nem mehetünk ki a szállodából. A túra során próbáljunk végig udvariasak lenni, és el fogadni azt a szürreális tényt, hogy ők ebben hisznek, és neked nincs jogod, hogy ezen változtass.

dprk_a_vizum.jpg

                 A vízumunk, amit belépés előtt kaptunk meg. 
                            Fénykép: saját fotó

Nem lehet Észak-Koreáról szóló könyvet bevinni, vagy bármi olyat, amit már gyanúsnak gondolhatnak a határnál, így ha erre az útra adod a fejed jobb, ha nem viszel könyvet. E-book-ot lehet, de végül én ezt is kiraktam indulás előtt, bár feleslegesen. Továbbá szigorúan tilos a pornográfia, a Biblia, ezt szerintem mindegyik kabinban a vonaton megkérdezték tőlünk, hogy van-e nálunk. Továbbá lehet fényképeket, videókat készíteni, telefont, laptopot használni, de a GPS jelet ki kell kapcsolni, bár utólag kiderült, mi nem tettük, szóval meg tudtuk nézni, hol készítettük a fényképeket. Nem lehet 250mm-nél nagyobb kameralencsét használni, se profi videokamerát. A telefon használathoz annyit fűznék, hogy lehet magunkkal vinni, de nincs vétel, nincs internet, nincs WIFI 3 napig, tehát offline mód. Felesleges volt a telefont állandóan nézegetni, hisz nem voltunk elérhető a külvilágnak, és mi se tudtunk senkit se elérni. Mint megtudtuk, van lehetőség „kitelefonálni”, ha esetleg bármi történne, de nagyon drága mulatság.

A túra során, akinek bármikor is kellemetlen érzése van, vagy nem tud a helyzettel mit kezdeni, jelezze a külföldi idegenvezetőknek, és találnak megoldást. Több oldalas „házirendet” kaptunk, amit a vízum és jelentkezési lap mellett szintén alá kellett írnunk, hogy vállaljuk ezeket.

dprk_dandong_sino-korean_friendship_bridge.jpg

   Fénykép: saját fotó - Kína, Dandong, Sino-Korean Friendship Bridge

Másodsorban talán pedig pénzre van szükséges egy ilyen úthoz. Nem fogok titkolózni, nem életem legolcsóbb útja volt.  Egy 3 napos túra Dandong-ból Phenjanba vonattal, vízummal, étkezéssel, utazással, egy-két belépővel, idegenvezetőkkel 495 € -ba kerül. Igen sokkoló, ebből a pénzből egy hétig lehetne süttetni a hasunkat Görögországban all inclusive ellátással, de engem ez már talán annyira nem vonz. Továbbá vannak ilyen ajánlások az utazási irodától az út végén borravalóra, lehetőségek plusz belépőre, vonaton étkezésre, virág vételre, egy szóval költőpénzre van szükség még, de ez egyéntől függ természetesen.

Összefoglalva: útlevélre, kínai és koreai vízumra, és pénzre van formálisan szükséges ahhoz, hogy valaki ma 2017-ben eljusson Észak-Koreába.

A folytatásban következik maga az út.

tf.

Fényképek: IG: tfruzsa, libri.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyboronddel.blog.hu/api/trackback/id/tr3213115852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ügyfélszolgálatos 2017.10.31. 00:23:01

Egy kurva nagy adag idiotizmus kell, semmi más.

Club Sandwich 2017.10.31. 01:06:20

Vegul is, allatkertbe meg cirkuszba is jarnak emberek, ez se sokkal masabb, legfeljebb kicsit nagyobb...

moonlight777 2017.10.31. 04:58:48

Rendkívül ostoba és felelőtlen, aki beteszi oda a lábát, majd egyszer úgy jársz mint az a szerencsétlen amerikai srác, akit félholtan küldtek haza, aki aztán bele is halt, mert nem fért a zabszem a seggébe, és a sorsát kísértette. Nem irigylem a családod, hogy ilyen ostoba vagy.

cog3981 2017.10.31. 06:16:51

Egy kis respectet magatokba szivhatnatok.
Ha nem magyarul lennenek a kommentek, akkor is tudnam hogy magyar kommenteket olvasok.

Burgermeister 2017.10.31. 06:56:50

na erre kiváncsi vagyok, követlek

Minden relativ mondta Einstein majd 3 evet kapott 2017.10.31. 07:06:06

Jó ötlet. Kb annyira, mint egyedül leevezni az Amazonason.

kewcheg 2017.10.31. 08:05:26

Én meg sokszor azt bánom, hogy miért is nem éltem százötven -pár évvel ezelőtt, hogy el tudtam volna utazni megnézni a rabszolgákat az amerikai Délen.Jó lett volna megbámulni, meglesni őket hogy hogyan is megy a gyapotszedés, verték-e őket tényleg,meg ilyenek....

gigabursch 2017.10.31. 08:06:23

Ne foglalkozz a fikázó űber-okos, mindenkit lehülyéző idiokrácia-bajnokokkal.
Engem érdekel az írásod. Folytasd is kérlek.

Aki a cuculizmusban nőtt fel, az semmin nem lepődik meg.
Apám útlevelét is elvették, meg sok más emberét, mégis jöttek Magyarországra sokan külföldről.

madárvédőgolyókapkodó 2017.10.31. 08:48:31

Érdekesek a hozzászólások, szokás szerint egy sötét kórkép a magyar társadalom szellemi, lelki állapotáról, de engem az út és a tapasztalatok inkább érdekelnek. Ezt is csak azért biggyesztem ide, mert felülreprezentáltak a véleménynímandok. Szóval hajrá, követem a blogot!

NagyVonalakban 2017.10.31. 08:51:45

Amióta engem börtönbe zártak Damaszkuszban, azóta nem kísértem a sorsot.

Én nem mennèk, de szívesen olvasom a sztorid, plíííz folytasd.

2017.10.31. 09:32:19

Fel kell mutatni a Fidesz pártigazolványt a határőröknek, úgy fogadják az illetőt, mint régi harcostársat, aki hazatér.

szellemkor 2017.10.31. 10:30:52

Biztos nagyon érdekes, meg minden, de mint minden ilyen útibeszámoló szerzőjének, neked is elmondom a véleményem, hogy aki oda látogat, az rosszabb a szimpla katasztrófaturistánál is, mert látogatásoddal, (pontosabban a rezsim által számodra látogathatóként engedélyezett és lehetővé tett Patyomkin-falvak és városok bemutatásával), valamint az ott elköltött valutáddal közvetve és közvetlenül a világ legantidemokratikusabb elnyomó kommunista diktatúráját legitimálod, és ezt a felelősséget egyéni szinten mindenkinek meg kell tudni fogalmaznia saját maga számára mielőtt puszta kalandvágyból vagy hasonló célból odautazik.

exterminador 2017.10.31. 10:32:14

@gigabursch: bocsánat, de Észak-Koreához még a legdurvább Rákosi-időszakot sem igen lehet hasonlítani, nemhogy a Kádár-rendszert...
Én persze már csak azért sem mennék Észak-Koreába, mert képtelen lennék tolerálni a helyi nyomorultak világképét, és nem bírnám megállni, hogy be ne szóljak. Elég szomorú, hogy ez az ország még létezhet.

fénycsepp 2017.10.31. 10:38:54

Egy csóró országba ilyen sok pénzért menni? Ennyi pénzért nemcsak furcsaság járna, hanem szépség vagy ámulat vagy csodálat....azokét máshova kell menni.

commentes nikk 2017.10.31. 11:56:08

@madárvédőgolyókapkodó: tök jó, hogy mindig megjelenik egy tapasztalt szociológus kommentelő, aki három komment alapján a komplett társadalomról állít ki látleletet, abban a biztos hitben, hogy mérföldekkel áll a képzelt átlagos erkölcsi szint felett, és véletlen sem veszi észre, hogy ugyanazt a lenéző, ál-fennsőbbrendűségi ostoba szöveget nyomja, mint az általa lefikázott kommentelők. Üdv balfasz, megérkeztél!

CyberPunK 2017.10.31. 12:04:10

"Vannak kérdések, amiket nem lehet a koreai idegenvezetőnek feltenni."
"Több oldalas „házirendet” kaptunk, amit a vízum és jelentkezési lap mellett szintén alá kellett írnunk, hogy vállaljuk ezeket."

Nehogy részleteket írj, még a végén több lenne ez a blog, mint egy egyszerű FB bejegyzés, hogy voltam É-Koreában...

dnalow 2017.10.31. 12:56:30

@CyberPunK: Engem is érdekelne, hogy pl. milyen kérdéseket nem lehet feltenni, illetve mi v olt a házirendben (akár csak pár érdekesség).

Korea engem is érdekelne (mindkettő), de tényleg jó lenne, ha részletesebben írnál.

KunnHalmiAgnes 2017.10.31. 13:51:53

"Venni egy nagy levegőt, és elindulni Észak-Koreába"

Minek oda menni ? Magyarorszagon is, pont olyan nyomor szegenyseg elnyomas diktatura, embertelenseg van mint eszakkoreaban . De lehet hogy meg sokkal rosszabb.

commentes nikk 2017.10.31. 14:07:02

@KunnHalmiAgnes: fú, téged nagyon elküldenélek oda, hogy észrevedd milyen marhaságokat beszélsz.

gigabursch 2017.10.31. 14:35:03

@exterminador:
S akkor ne is olvassunk róla?
Mert ez itt fő kérdés.

madárvédőgolyókapkodó 2017.10.31. 14:49:56

@commentes nikk: Hihii, ez egész jó válasz lett, veled lehetne normálisan is kommunikálni, bár kicsit trigger happy vagy és a balfasz is felesleges volt a végére, de üdv neked is. És ki beszélt itt erkölcsökről? Ha ha valaki Észak-Korába utazik és erről az a véleményed, hogy az ostobaság és idiótaság, attól nem leszel erkölcstelen, legfeljebb korlátolt, de még akár igazad is lehet, ha az út rosszul sül el. Az észrevételem pedig csupán arra irányult, hogy általánosságban jellemző, hogyan közeledünk egy másik ember számunkra szokatlan, esetleg az átlagtól is eltérő - de amúgy a légynek sem ártó -
viselkedéséhez, elképzeléseihez: elutasítóan, lekezelően és kevés empátiával.

midnightcoder2 2017.10.31. 15:07:08

"Mi is kell ahhoz, hogy valaki a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságba utazzon?"

Előrehaladott elmebaj.

pkovaks 2017.10.31. 15:25:46

Remelem hogy egyszer a Kim nevezetu "kisköcsög" ott fog logni a fövarosuk egyik föutcajan egy jo magas lampaoszlop tetejen es ott fogja lobalni a szel...

pkovaks 2017.10.31. 15:28:31

@KunnHalmiAgnes: nem tudom mit szolnal ha Magyarorszagon tenyleg az lenne ami ott.... Gondolkozzal mar egy kicsit !!!!!!

Hell-Ász 2017.10.31. 15:30:24

Szuicid hajlamúaknak erősen ajánlott!

solesz · www.index.hu 2017.10.31. 15:36:04

Szia, örülök, hogy sikeresen visszatértél és jól érezted magad.
Azonban annyit megjegyeznék, hogy ha elmegyek egy másik országba "világot látni", akkor többnyire oda megyek, amit érdekesnek tartok. Nem gondolom, hogy az elzárt rezsimben foglalt izgalmakon és a tényleges közlekedésen túl az Észak-koreai utat utazásnak tudnám tekinteni.
Kb ahhoz tudom hasonlítani, mint a Disneyland-et, ahol a kerítésen túl már vége a mesevilágnak. Ha elmegyek egyszer majd Disnayland-be, akkor legkevésbé fogom azt érezni, hogy bármiféle valóságot látok. Egyszerűen felülök a hullámvasútra, az is elég izgalmas tud lenni.

teéjesenmindegy 2017.10.31. 17:11:07

Engem az érdekelne, hogy mi a francnak odamenni. Mit láthatsz? Amit megmutatnak.
Ha igaz, amit minden média ír, akkor ez egy nagy kamu, egy patyomkin világ. Ennek nincs értelme.
Ha pedig nem igaz, amit a média ír, és tényleg úgy élnek az emberek amit látsz, akkor meg senki nem hiszi el neked.

Pannon Puma 2017.10.31. 17:53:39

teéjesenmindegy

a körítésből én arra következtetnék, hogy a rosszabbik verzió, mutatják a színfalakat, és a lényeg mögötte van. MOndjuk erre ennyi pénzt fizetni nem egy racionális döntés...

rockjano 2017.10.31. 18:29:08

Nagyon köszönjük a riportot kérlek folytasd szerintem minden szörnyűségével együtt nagyon érdekes hely (vagy talán pont azért). A posztolókkal ne törődj az hogy aki oda utazik az segíti a rezsimet az szimplán hülyeség.

Lehet még beszélni az ázsiai szellemiségről illetve hogy van-e olyan hogy totális agymosás (sajnos eléggé valószínű). Illetve hogy meddig kényszerítik rá az emberre a dolgokat és mi után kezdesz te magad is részévé vállni a rendszernek és hinni-hinni.

És mindez egyébként nagyon jellemző az olyan féldiktatúrákra is mint ami ma van ebben az országban...

flatus 2017.10.31. 21:16:43

Ügyes voltál.
Reméljük legközelebb nem kell a külügynek intézkednie, ha vmi hasonlóan izgalmas helyre utazol.
süti beállítások módosítása